De Russische meteoriet uit 2013

0
Russische meteoriet uit 2013 te koop. Echte stukken van de Tsjeljabinsk of Tsjebarkoelmeteoriet uit Rusland, ingeslagen op 15 februari 2013.
Lees meer
Sorteren op:
Geen producten gevonden...

De inslag van de Russische meteoriet in Tsjeljabinsk op 15 februari 2013 is de hevigste meteorietinslag in de afgelopen 100 jaar. 1200 mensen raakten gewond, door voornamelijk rondvliegend glas, als gevolg van een enorme explosie.

Enorme explosie

De Russische meteoriet is in feite een planetoïde. Dit zijn brokstukken die, net als planeten, in een eigen cirkel rond de zon draaien. De grote van de planetoïde bij binnenkomst in de dampkring was ongeveer 19 meter. Drie kwart van de massa is verbrand in de dampkring. Op ongeveer 30 kilometer hoogte volgde een explosie met een kracht van 500 kiloton TNT (ter vergelijking de Hiroshima bom was 15 kiloton). De schokgolf ging 2 keer de aarde rond. Uiteindelijk is slechts 0,05% van originele massa als meteoriet op aarde ingeslagen, wat nog steeds neer komt op ongeveer 5000 kilo.

Kies uw unieke meteoriet

We hebben van deze gebeurtenis diverse doosjes gemaakt met allemaal een uniek stukje van de Chelyabinsk meteoriet. U kunt kiezen uit doosjes waarop de de rookpluim van de meteoriet goed zichtbaar is of voor een plaatje van 1 van de de inslagkraters. Omdat deze meteoriet zoveel schade heeft aangericht hebben we ook twee doosjes met een afbeelding van de gevolgschade. Om het geheel af te maken zijn er ook nog 2 doosjes met sfeerbeelden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »