Oudste bouwstenen van het zonnestelsel

Steen meteorieten vormen de grootste groep meteorieten. Ze komen vanuit heel het zonnestelsel en stonden aan de basis van ons zonnestelsel.
Lees meer

Kijk voor nog veel meer steen meteorieten op onze andere website: https://www.debarnsteenspecialist.nl/nl/meteorieten/

Chondriet

De grootste groep onder de steen meteorieten zijn de chondrieten. Deze groep kenmerkt zich door de aanwezigheid van silicaat, koolstof en ijzer en zijn in een vroeg stadium ontstaan tijdens de vorming van ons Zonnestelsel. De hoeveelheid ijzer deelt deze groep weer verder op. Een chondriet met minder dan 12% ijzer valt in de ‘L’ categorie en bij meer dan 12% behoord deze tot de ‘H’ categorie. Kenmerkend voor de groep is de aanwezigheid van Chondrulen in de vorm van kleine ronde balletjes. Veel van de NWA meteorieten vallen in deze klasse, ook de beroemde Chelyabinsk meteoriet uit Rusland die in 2013 insloeg is een chondriet

Achondriet

Een andere belangrijke groep binnen de steen meteorieten zijn de achondrieten. Deze meteorieten kenmerken zich door hun lage ijzergehalte en de afwezigheid van chondrulen. Deze meteorieten zijn waarschijnlijk ontstaan op magma basis. De Tatahouine meteoriet is een achondriet welke afkomstig is van de asteroïde Vesta. Ook de Maan en Mars meteorieten vallen in deze categorie.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »