• Verzonden binnen 24 uur
  • Gratis verzending vanaf: €75 NL / €95 EU
  • Echtheid gegarandeerd!

Wat is een meteoriet?

Regelmatig hoor je op het nieuws over vallende sterren, een meteoren regen of een meteorietinslag. Wat is het verschil? En wat is nu eigenlijk een meteoriet?

Vallende sterren en meteoren

In alle gevallen gaat het om een stuk ruimtepuin wat met hoge snelheid in aanraking komt met de dampkring van de aarde. Door de wrijving en snelheid wordt het stuk ruimtepuin enorm warm en vliegt in brand. Dit zijn de witte strepen die je ’s nachts wel eens aan de hemel ziet. Dit fenomeen wordt vaak een vallende ster genoemd. Deze benaming is echter niet correct, het gaat niet om een ster die uit de lucht valt maar om een stuk ruimtepuin dat aan het verbranden is. De correcte benaming is een meteoor.

Meteorietinslag

Maar wat is dan een meteoriet? In de meeste gevallen is het ruimtepuin niet erg groot en zal dit verbranden in de dampkring, er blijft dan simpelweg niets van over. Maar soms zijn de stukken groter en verbrandt het niet helemaal, het overblijfsel slaat dan in op aarde. Vanaf dat moment spreken we van een meteoriet. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »