Welke meteorieten zijn er?

Welke meteorieten zijn er? Wat kost een meteoriet? Wat is een meteoriet? Wat kost de Russische meteoriet? Waar kan ik een meteoriet kopen? Hier vindt u de antwoorden!
Lees meer

Er zweeft heel wat rond in de ruimte en meteorieten kunnen dan ook uit verschillende materialen bestaan. De tot nu toe gevonden meteorieten zijn grofweg in 3 categorieën in te delen:

Steen meteorieten

Steen meteorieten zijn de meest voorkomende meteorieten op aarde. Toch worden deze niet altijd terug gevonden, dit komt omdat ze niet goed opvallen tussen het aards gesteente. Tussen de steen meteorieten worden ook wel eens stukken gevonden die afkomstig zijn van de Maan of van Mars, we spreken dan van een Maan meteoriet of een Mars meteoriet, deze zijn zeer zeldzaam en extreem kostbaar.

IJzermeteorieten

IJzermeteorieten komen minder vaak voor, maar worden wel makkelijker terug gevonden. Een klomp ijzer valt nu eenmaal goed op en is met een metaaldetector te vinden.  Van IJzermeteorieten wordt verondersteld dat ze uit het binnenste van lang vergane planeten en asteroïden komen. De meeste ijzermeteorieten bestaan voor ongeveer 95% uit ijzer en voor het resterende deel uit nikkel. Als een ijzer meteoriet wordt doorgezaagd en geëtst wordt er een uniek patroon zichtbaar wat een Widmanstatten structuur wordt genoemd. Dit is een hoekige structuur die gevormd is doordat het ijzer extreem langzaam is afgekoeld (in miljoenen jaren) Dit komt bij geen enkel aards metaal voor omdat de afkoeling van de aarde veel sneller is gegaan. Deze structuur is dan ook uniek voor meteorieten!

Steenijzer meteorieten (pallasieten)

Pallasieten zijn de minst voorkomende meteorieten. Minder dan 1% van alle meteorieten  heeft een steenijzer samenstelling. De meest bijzondere en tegelijk mooiste vorm hiervan zijn de pallasieten. In deze meteorieten hebben een ijzer nikkel mantel waarin zich prachtige olivijnen bevinden. Deze olivijnen bestaan uit peridoot in de meest pure vorm. Over het ontstaan van deze olivijnen in een ijzeren mantel bestaan nog veel raadselen. Feit is dat in plakjes gezaagde pallasieten prachtige stukken opleveren die met recht de edelstenen onder de meteorieten genoemd mogen worden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »