Wat zijn meteorieten waard?

Wat kost een meteoriet? Hoe wordt de waarde van meteorieten bepaald en kan ik deze zo maar kopen?
Lees meer

Een vraag die we vaak horen is: Wat kost een meteoriet? Een terechte vraag voor wie graag een stukje buitenaards materiaal wil bezitten. Maar wat moet je hiervoor neertellen?

Allereerst is het goed om te bedenken naar wat voor meteoriet u op zoek bent:
Zoekt u een steen meteoriet?
Zoekt u een meteoriet afkomstig van Mars of de Maan?
Zoekt u een ijzer meteoriet?
Zoekt u een steenijzer of pallasiet?
Zoekt u de meteoriet die in 2013 in Rusland insloeg?

Steen meteoriet

Steen meteorieten komen het meest voor, toch worden ze niet vaak terug gevonden. De meeste steen meteorieten worden in de woestijn gevonden. Hier vallen ze goed op in het landschap. Er zijn al NWA meteorieten (NWA staat voor ‘Noord West Afrika’ waar de meteorieten zijn gevonden) tussen de €0,75 en €1,25 per gram. Let hierbij wel op dat de meteoriet wordt aangekocht bij een betrouwbare verkoper, bij voorkeur lid van het IMCA. De prijs van steen meteorieten kan flink oplopen als de meteoriet bijvoorbeeld is waargenomen bij de inslag en de hoeveelheid ingeslagen materiaal klein is.

Meteoriet van Mars of de Maan

In heel uitzonderlijke gevallen is een meteoriet afkomstig van de Maan of zelfs van Mars. Vaak is dit gekomen door botsingen met kometen of asteroïden. Hierdoor zijn er stukken van de planeet geslagen die vervolgens als meteoriet op de aarde zijn gevallen. Deze meteorieten zijn extreem kostbaar en prijzen van 500 to 600 dollar per gram zijn geen uitzondering. In onze webshop kunt u kleine stukjes Maan meteoriet en Mars meteoriet vinden.

IJzermeteoriet

In de loop van de tijd zijn er een aantal enorme ijzermeteorieten op aarde gevallen. De beschikbare hoeveelheid IJzermeteorieten is dan ook relatief hoog. Een Campo del Cielo meteoriet is vaak al aan te schaffen voor €1,00 tot €1,50 per gram. De Sikhote Alin meteoriet doet ongeveer €3,- per gram (in 2017, door schaarste stijgt de prijs snel) En een mooi geëtst stuk van de Muonionalusta meteoriet ligt tussen de €2,50 en €3,00 per gram. Uiteraard geld ook hier weer dat de prijzen per meteoriet verschillen afhankelijk van de grote.

Pallasiet

Als u naar een echt unieke meteoriet op zoek bent die er ook nog eens prachtig uit ziet is een Pallasiet met ingesloten olivijnen een prima keuze. Minder dan 1% van alle meteoriet inslagen zijn zogenaamde pallasieten, dat maakt het een absoluut topstuk in uw collectie. De Seymchan meteoriet zoals op deze site aangeboden kost €12,50 per gram. De Springwater of Fukang meteoriet gaat vaak tussen de €25 en €30 per gram over de toonbank. De recentelijk gevonden Sericho meteoriet is nu nog voor zo'n €5,50 per gram verkrijgbaar.

Chelyabinsk meteoriet uit Rusland (2013)

De Chelyabinsk meteoriet die op 15 februari insloeg in Rusland is inmiddels ook te koop. De meteoriet werd gefilmd en door de inslag vielen er 1500 gewonden. Het is een recent voorbeeld over de kracht en verwoesting die een meteoriet met zich mee kan brengen. De Chelyabinsk meteoriet is een steen meteoriet en wordt momenteel verkocht voor tussen de €35 en €50,- per gram. Voorzichtigheid bij aankoop is echter geboden. Er zijn momenteel erg veel vervalsingen in omloop. Koop bij voorkeur alleen bij een IMCA lid!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »