Wat is het verschil tussen meteoren en meteorieten?

Regelmatig hoor je op het nieuws over vallende sterren, een meteoren regen of een meteorietinslag. Wat is het verschil? En wat is nu eigenlijk een meteoriet?
Lees meer

Wat zijn vallende sterren en meteoren?

In alle gevallen gaat het om een stuk ruimtepuin wat met hoge snelheid in aanraking komt met de dampkring van de Aarde. Door de wrijving en snelheid wordt het stuk ruimtepuin enorm warm en vliegt in brand. Dit zijn de witte strepen die je ’s nachts wel eens aan de hemel ziet. Dit fenomeen wordt vaak een vallende ster genoemd. Deze benaming is echter niet correct, het gaat niet om een ster die uit de lucht valt maar om een stuk ruimtepuin dat aan het verbranden is. De correcte benaming is een meteoor.

Wat is een meteoriet?

Een meteoriet is een stuk ruimtepuin dat inslaat op Aarde. De meeste stukken steen zijn te klein en verbranden volledig in de dampkring. Maar soms zijn de stukken groter en verbranden ze niet compleet, het overblijfsel slaat dan in op aarde. Vanaf dat moment spreken we van een meteoriet. De meeste meteorieten komen van asteroïden of kometen, maar in sommige gevallen ook van de Maan of van Mars

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »