Venus is de tweede planeet in ons zonnestelsel

Onze buurplaneet is alles behalve liefelijk. Extreem heet en een dichte atmosfeer.
Lees meer

Wat is de planeet Venus?

Venus is de tweede planeet in het zonnestelsel vanaf de Zon gezien en een buur planeet van de Aarde. Ondanks dat Venus niet het dichtst bij de Zon staat is het wel de warmste planeet. Met temperaturen tot 465 graden is het heet genoeg om lood te doen smelten. Deze extreme temperaturen worden veroorzaakt door de dikke atmosfeer die werkt als een broeikas.

Wanneer is Venus ontstaan?

Venus is samen met de rest van het zonnestelsel in 4,5 miljard jaar geleden ontstaan uit de zelfde gassen waar ook de Zon uit is ontstaan. Vermoedelijk was er vroeger ook water te vinden aan het oppervlakte, maar vanwege de hoge temperaturen is daar nu geen sprake meer van.

Hoe ziet het oppervlak van Venus er uit?

Het oppervlak van Venus is extreem droog, er zijn nog steeds actieve vulkanen te vinden. Twee derde van het oppervlakte bestaat uit grote plateaus die onderbroken worden door vulkanen en 1 derde uit bergketens. Er zijn enkele verschijnselen op het oppervlak te vinden die we op Aarde niet kennen. Zo zijn er grote ringvormige structuren van 155 tot 580 kilometer breed en tegelstructuren die boven het landschap uitsteken.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »