De planeet het dichtst bij de Zon

De planeet Mercurius staat het dichtst bij de Zon, is bezaaid met kraters en is zeer heet.
Lees meer

Wat is de planeet Mercurius?

Mercurius is de eerste en kleinste planeet in ons zonnestelsel gezien vanaf de Zon. Van alle planeten draait Mercurius het snelst rond de zon. Door de korte afstand tot de zon kan het aan het oppervlakte wel 450 graden worden! Doordat Mercurius vrijwel geen atmosfeer heeft koelt het in de nacht af tot -170 graden. Nergens in ons zonnestelsel vindt er een groter temperatuurverschil plaats dan op deze kleine planeet.

Wanneer is Mercurius ontstaan?

Mercurius is net als de rest van het zonnestelsel 4,5 miljard jaar geleden ontstaan uit de overblijfselen van de gaswolk waaruit de Zon is ontstaan. Door zijn korte afstand tot de Zon is het een dorre en hete planeet die net als de Maan bezaaid is met kraters aan het oppervlak.

Wat is de samenstelling van Mercurius?

Mercurius heeft een merkwaardige samenstelling. Maar liefst 75% van de planeet bestaat uit een metaalachtige kern. Ondanks dat Mercurius de kleinste planeet is heeft het toch de hoogst soortelijke massa op de Aarde na. In 2012 is er een meteoriet gevonden die mogelijk afkomstig is van deze planeet. Deze Mercurius meteoriet heeft de zelfde samenstelling als het oppervlakte gesteente zoals vastgesteld door de Messenger.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »