Grootste planeet uit ons zonnestelsel

Jupiter, de grootste planeet uit ons zonnestelsel met een heel belangrijke functie!
Lees meer

Wat is de planeet Jupiter?

Jupiter is de vijfde en grootste planeet uit ons zonnestelsel. Het is vanaf de zon gezien de eerste Gas planeet. Jupiter weegt maar liefst 2x zo veel als alle andere planeten bij elkaar! De atmosfeer bestaat voornamelijk uit waterstof en helium en er vinden continue stormen plaats. De bekendste is de 'grote rode vlek' dit is een storm die drie keer zo groot als de Aarde is en die we al 300 jaar kunnen waarnemen.

Wanneer is Jupiter ontstaan?

Jupiter is net als de overige planeten 4,5 miljard jaar geleden ontstaan uit uit de overblijfselen van de gaswolk waar ook de Zon uit is ontstaan. In samenstelling lijkt Jupiter nog het meest op de zon, als de planeet nog zwaarder was geweest had de zelfde reactie plaats kunnen vinden en hadden we een dubbel ster gehad.

Hoe profiteren wij van Jupiter?

Jupiter bevind zich achter de Asteroïdengordel. Met zijn vele satellieten (Manen) heeft Jupiter al menig hemellichaam weten te vangen binnen zijn baan. Jupiter dient voor de Aarde als bescherm planeet. Door zijn grote aantrekkingskracht vangt Jupiter regelmatig kometen die voor de Aarde desastreuze meteorietinslagen hadden kunnen veroorzaken.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »