De vele brokstukken tussen Mars en Jupiter

Tussen de planeten zweeft veel puin, voornamelijk tussen Mars en Jupiter. Als deze brokstukken gaan zwerven komen ze soms op ramkoers voor de Aarde.
Lees meer

Wat is de asteroïdengordel?

De asteroïdengordel bevind zich tussen Mars en Jupiter en bestaat uit verschillende rotsachtige hemellichamen zonder atmosfeer. Ze zijn te klein om een planeet genoemd te mogen worden. De asteroïdengordel wordt ook vaak aangeduid als planetoïdengordel.

Wanneer is de asteroïdengordel ontstaan?

De asteroïdengordel is ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstaan uit een krimpende gaswolk waaruit de Zon is ontstaan. Het gas dat niet door de zon werd opgenomen koelde af en vormde de eerste hemellichamen. Door de nabijheid van gasreus Jupiter konden deze brokstukken niet samenklonteren tot planeten en bleven ze in een eigen baan rond de zon draaien. De brokstukken in de asteroïdengordel zijn dan ook de oudste onveranderde objecten in het zonnestelsel.

Bevinden alle asteroïden zich in de asteroïdengordel?

Niet alle asteroïden bevinden zich ook daadwerkelijk in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Er zijn nog andere, voornamelijk kleinere gordels, te vinden in ons zonnestelsel. Asteroïden komen regelmatig met elkaar in botsing waardoor ze uit koers raken. Als dit gegeurd is er een kans dat ze als meteoriet inslaan op de Aarde.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »