Onstuimig ruimtepuin in het Zonnestelsel

Asteroïden of planetoïden zijn met velen en botsen regelmatig, soms steven ze af op Aarde.
Lees meer

Wat is een asteroïde?

Asteroïden zijn rotsachtige objecten die een eigen baan om de Zon maken. Ze zijn te klein om een planeet genoemd te mogen worden. De meeste asteroïden bevinden zich in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. Daar leiden ze een onstuimig leven met vele onderlinge botsingen

Wanneer zijn asteroïden ontstaan?

Ongeveer 4,5 miljard jaar geleden zijn de asteroïden ontstaan. Veel brokstukken klonterde echter samen en vormde later planeten. Asteroïden worden daarom ook wel Planetoïden genoemd. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Jupiter met zijn enorme massa voor gezorgd dat de brokstukken tussen Mars en Jupiter niet verder konden samenklonteren. Asteroïden zijn dan ook de oudste elementaire objecten in ons zonnestelsel.

Zijn asteroïden gevaarlijk?

Ja, asteroïden kunnen een reëel gevaar opleveren voor de Aarde. De meeste blijven netjes in hun baan, maar door de vele botsingen raken er regelmatig brokstukken uit koers. Als deze vervolgens in botsing komen met de Aarde spreken we van een meteorietinslag. De Tatahouine Meteoriet is een brokstuk dat afkomstig van de Vesta asteroïde. Om het leven op Aarde te bedreigen moet een asteroïde echter een diameter van minimaal 500 meter hebben. Deze inslagen zijn gelukkig heel zeldzaam.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »