Echte stenen van Mars en de Maan!

Echte stenen van Mars en de Maan! Via meteorieten op aarde ingeslagen, zeer zeldzaam.
Lees meer

Meteorieten afkomstig van Mars en de Maan zijn zonder twijfel een van de zeldzaamste in hun soort. Deze Achondrieten zijn door enorme meteorietinslagen, op de hemellichamen, de ruimte in geslingerd en uiteindelijk weer op Aarde terecht gekomen.

Mars meteoriet

De meteorieten afkomstig van Mars vallen in de groep Shergottiet. Uit onderzoek komt naar boven de Mars meteorieten zo’n 1,3 miljard jaar geleden zijn ontstaan op de rode planeet uit een lava stroming. Ongeveer 180 miljoen jaar geleden sloeg een enorme meteoriet stukken van Mars de ruimte in. 2 miljoen jaar geleden kwamen deze stukken, vermoedelijk met asteroïden, in botsing waarna ze uiteindelijk binnen de aantrekkingskracht van de aarde kwamen. Vrijwel alle door ons bekende Mars meteorieten zijn in de afgelopen 150 jaar ingeslagen.

Maan meteoriet

Maan meteorieten zijn op vrijwel de zelfde wijze als Mars meteorieten op de Aarde terecht gekomen. Door de kleinere massa van de Maan, verliest deze nog makkelijker stukken dan de grotere planeten. Het identificeren van de Maan meteorieten werd gedaan door deze te vergelijken met de meegebrachte stenen van de diverse Maan landingen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »