Gevormd door de meteorietinslag in 1947

0
Kettinghangertjes gemaakt van de Sikhote-Alin ijzermeteoriet. Grillige vormen door de enorme explosie die plaats vond voor inslag.
Lees meer
Sorteren op:
Geen producten gevonden...

Leuke hangertjes van de Sikhote-Alin ijzermeteoriet uit Rusland. De vorm van de hangertjes is door de meteorietinslag bepaald. Er is met een kleine aanpassing een mooi buitenaards sieraad van gemaakt. Alle hangertjes zijn behandeld tegen roestvorming

Meteorietinslag

De Sikhote-Alin meteoriet viel tijdens daglicht om 10:38 lokale tijd op 12 februari 1947 in Rusland. Ooggetuigen meldden een vuurbal die helderder was dan de zon. De meteoriet liet een spoor van rook en stof achter van wel 32 kilometer lang, die voor enkele uren zichtbaar bleef.

Explosie met veel brokstukken

De snelheid van de meteoriet wordt geschat op 14,5 kilometer per seconde ofwel 52.200 kilometer per uur. Op ongeveer 5,5 kilometer hoogte klapte de meteoriet met een enorme explosie uit elkaar en verspreide brokstukken in de wijde omgeving. De inslag van de Sikhote – Alin meteoriet is een van de meest spectaculaire in de geschreven geschiedenis van de mensheid.

Classificatie

De Sikhote-Alin meteoriet is ingedeeld in groep IIB , met 5,9% Ni, 0,42% Co, 0,46% P, ongeveer 0,28% S, 52 ppm Ga, 161 ppm Ge, 0.03 ppm Ir. Waarbij het resterende deel van de meteoriet uit ijzer bestaat.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »