Sikhote-Alin meteoriet uit Rusland

De Sikhote-Alin meteoriet sloeg tijdens daglicht, met een snelheid 52.200 kilometer per uur, in bij het Sikhote-Alin gebergte in Rusland
Lees meer

Kijk voor het actuele aanbod van Sikhote alin meteorieten op onze andere website: https://www.debarnsteenspecialist.nl/nl/meteorieten/sikhote-alin-meteoriet/

De Sikhote-Alin meteoriet viel tijdens daglicht om 10:38 lokale tijd op 12 februari 1947 in Rusland. Ooggetuigen meldden een vuurbal die helderder was dan de zon. De meteoriet liet een spoor van rook en stof achter van wel 32 kilometer lang, die voor enkele uren zichtbaar bleef.

Spectaculaire meteorietinslag

De snelheid van de meteoriet wordt geschat op 14,5 kilometer per seconde ofwel 52.200 kilometer per uur. Op ongeveer 5,5 kilometer hoogte klapte de meteoriet met een enorme explosie uit elkaar en verspreide brokstukken in de wijde omgeving.  De inslag van de Sikhote – Alin meteoriet is een van de meest spectaculaire in de geschreven geschiedenis van de mensheid.

IJzermeteoriet

De Sikhote-Alin meteoriet is ingedeeld in groep IIB , met 5,9% Ni, 0,42% Co, 0,46% P, ongeveer 0,28% S, 52 ppm Ga, 161 ppm Ge, 0.03 ppm Ir. Waarbij het resterende deel van de meteoriet uit ijzer bestaat.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »