Muonionalusta ijzermeteoriet
Kijk voor een ruimer assortiment van d eMuonionalusta meteoriet op onze andere website: https://www.debarnsteenspecialist.nl/nl/meteorieten/muonionalusta-meteoriet/
Meteoriet uit Scandinavië
De Muonionalusta meteoriet is de oudste meteoriet die tot nu toe bekend is en sloeg 1 miljoen jaar geleden bij Noord Scandinavië in. De meteoriet heeft sindsdien 4 ijstijden overleefd en is gedurende deze periode meerdere keren verplaatst. De meteoriet is vrijwel zeker een op drift geslagen planetoïde.
Octaherdriet structuur
De meteoriet staat bekend om zijn mooie octahedriet structuren (ook Widmanstättenstructuren genoemd). Dit is de driehoekige structuur die bij het etsen van de meteoriet zichtbaar wordt. Deze kristalvormen ontstaan doordat de meteoriet er miljoenen jaren over gedaan heeft om af te koelen. De structuren zijn dan ook uniek voor meteorieten en komen niet op aarde voor omdat ijzer hier veel sneller afkoelt.
Geschiedenis
De Muonionalusta meteoriet werd voor het eerst ontdekt in 1906 nabij het dorpje Kitkiöjärvi op de grens van Zweden en Finland. In 1910 werd de meteoriet voor het eerst beschreven door professor A. G. Högbom die de meteoriet vernoemde naar de nabij gelegen Muonio rivier. Zo is deze ijzermeteoriet aan zijn vrij ingewikkelde naam 'Muonionalusta' gekomen.