Waar komen meteorieten vandaan?

Waar komen meteorieten vandaan?

Iedereen heeft wel eens van meteorieten gehoord en de grote gevolgen die ze kunnen hebben. Toch heeft de mensheid in totaal al zo’n 24.000 meteorietinslagen overleefd! Maar waar komen deze stenen uit de ruimte nu eigenlijk vandaan? En waarom slaan ze in op Aarde? Om hier antwoord op te kunnen geven moeten we eerst vaststellen wat we verstaan onder een meteoriet.

 

Inhoudsopgave

 

 

Wat is een meteoriet?

Een meteoriet is een rots of meerdere rots fragmenten, meestal samengesteld uit steen of ijzer, die door de atmosfeer heen dringen en op Aarde vallen. Vaak zijn deze rotsen afgebroken van een groter hemellichaam, zoals een meteoor, asteroïde of zelfs een planeet. Wanneer een hemellichaam in de buurt van de Aarde uit elkaar valt, kunnen veel van zijn kleine brokstukken naar onze planeet komen. Dankzij de beschermende laag van onze atmosfeer branden veel van deze stukken door de hitte op voordat ze het aardoppervlak bereiken. Degenen die de vurige reis door de atmosfeer overleven, en uiteindelijk op het aardoppervlak inslaan, worden meteorieten genoemd.

 

terug naar boven

 

Waar komen meteorieten vandaan?

Waar komen meteorieten vandaanBelangrijk om te weten over de herkomst van meteorieten is dat ze allemaal afkomstig zijn uit ons eigen zonnestelsel. We kunnen zelfs een aantal locaties benoemen die verantwoordelijk zijn voor het merendeel van het aantal meteorieten dat op Aarde inslaat. Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat er materiaal op aarde inslaat dat van buiten ons zonnestelsel afkomstig is. De afstand tot andere sterrenstelsels is hier simpelweg te groot voor.

 

terug naar boven

 

De Asteroïdengordel

Asteroïden gordelZo’n 95% van alle meteorieten die inslaan zijn stukken van asteroïden. Deze bevinden zich in de asteroïdengordel tussen de banen van Mars en Jupiter. Het grootste gedeelte van de meteorieten die op aarde inslaan staan bekend onder de naam Chondriet. Chondrieten zijn steenachtige, niet-metalen stukjes rotsen die overeenkomen met de rotsen in de asteroïdengordel. We kunnen dan ook terug herleiden dat het grootste gedeelte van alle meteorieten hier vandaan komt. De Chelyabinsk meteoriet die in 2013 in Rusland insloeg is hier een mooi voorbeeld van. Ook de NWA meteorieten die in de Sahara terug gevonden worden zijn veelal van dit type. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

 

terug naar boven

 

IJzermeteorieten

ijzermeteorietIJzer meteorieten zijn ook afkomstig uit de asteroïdengordel, maar bestaan niet uit steen (rots) maar uit een combinatie van nikkel en ijzer. Naar alle waarschijnlijkheid zijn dit kernen geweest van grote asteroïden die door botsingen zijn verbrijzeld. De overblijfselen van deze kernen zijn vervolgens weer op Aarde neergestort. Door de langzame afkoeling van deze kernen bevatten ijzermeteorieten vaak Widmanstätten structuren zoals heel mooi te zien is bij de Muonionalusta meteoriet.

 

terug naar boven

 

Planeet Mars

planeet MarsSommige van de meteorieten die de Aarde bereiken zijn afkomstig van planeten en dan voornamelijk van Mars. Dit zijn kleine fragmenten die afgestoten worden wanneer de moederplaneet wordt geraakt door een komeet of een grote asteroïde. Zagami, de grootste Mars meteoriet, viel in 1962 in Nigeria. Zijn hoge deuterium-waterstofverhouding en gasisotopische samenstelling komt overeen met de atmosfeer van Mars, terwijl zijn relatief jonge leeftijd de oorsprong bevestigt. Ook de door ons aangeboden NWA6963 meteoriet is bevestigd en geclassificeerd als officiële meteoriet afkomstig van de planeet Mars.

 

terug naar boven

 

Planeet Mercurius

planeet MercuriusDe NWA 7325 is een bijzondere meteoriet. Onderzoek wijst uit dat deze afkomstig is van een rotsachtig hemellichaam van planeet grootte. Echter komt deze niet overeen met enige andere meteoriet die we op Aarde hebben en welke afkomstig is van een planeet. De enige rotsachtige planeet waar we tot nu toe nog geen materiaal van hebben via meteorieten, en die voldoet aan de samenstelling, is Mercurius. Het isotopenonderzoek is echter niet eenduidig, er zijn overeenkomsten met Mercurius, maar ook een aantal verschillen. Daardoor zijn er twee theorieën: Of deze meteoriet komt van de enige nog achtergebleven planeet uit het zonnestelsel waar we nog geen materiaal van hebben: Mercurius ofwel deze meteoriet is afkomstig van een inmiddels verwoeste Protoplaneet. De eerste theorie is vooralsnog de meest geaccepteerde.

 

terug naar boven

 

De Maan

MaanDe Maan, het voor ons dichtstbijzijnde hemellichaam stuurt ons af en toe ook een aantal rotsen in de vorm van Maan meteorieten. Tot nu toe zijn er 133 meteorieten geclassificeerd die afkomstig zijn van de Maan. Net als planetaire meteorieten zijn ook de Maan meteorieten het resultaat van zware botsingen (die zich soms al lang geleden voor deden). Deze inslagen hebben rots fragmenten van het maanoppervlak afgebroken en in een baan gebracht waardoor ze uiteindelijk in botsing kwamen met de Aarde. Het bepalen of een meteoriet afkomstig is van de Maan is relatief eenvoudig. We hebben uitgebreide informatie over het oppervlak van Maan vanwege de vele steenmonsters die astronauten verzameld hebben tijdens verschillende maanmissies. Dar al Gani is de grootste bekende Maan meteoriet en viel in 1998 in de Libische woestijn. Na bestudering van zijn samenstelling bleek dat het grote hoeveelheden calcium aluminiumsilicaat bevatte wat ook veelvuldig op het Maan oppervlak voorkomt. Ook de door ons aangeboden NWA7986 is onderzocht en officieel als Maan meteoriet geclassificeerd.

 

terug naar boven

 

Kometen

KomeetEen zeer klein deel van de meteorieten is afkomstig van kometen. Kometen houden zich in de buitenste uithoeken van het zonnestelsel op. Kometen bestaan uit rots, ijs en stof. De resten die een komeet achterlaat zien we wel regelmatig terug in de vorm van een meteoor. Dit is een stukje rots dat door de dampkring valt en helemaal opbrandt. In de volksmond worden dit ook wel vallende sterren genoemd. Sommige nachten zijn er heel veel te zien en spreken we van een meteoren regen. Dit zijn voornamelijk stukken gruis die achtergebleven zijn na het passeren van een komeet. Deze stukjes zijn bijna nooit groot genoeg om de Aarde te bereiken.

 

terug naar boven

 

Conclusie

Het vaststellen van de oorsprong van meteorieten kan een onschatbaar inzicht verschaffen in de geschiedenis van ons zonnestelsel. Meteorieten houden een soort van registratie bij van belangrijke geologische gebeurtenissen in ons zonnestelsel. Hoe meer stukjes we hiervan kunnen verzamelen hoe beter we ons eigen verleden kunnen begrijpen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »