Reisverslag uit Tsjechië

Reisverslag uit Tsjechië

Reisverslag over de aankoop van legale moldaviet. We gaan langs bij de enige legale moldavietmijn in Tsjechië en leren over de duistere kantjes van deze groene edelsteen. Ook komen we er achter dat ook de legale handel op soms vreemde wijze verloopt.

De duistere handel in Moldaviet

Reisverslag van een legale moldaviet aankoop

 

Groene tektiet

Moldaviet is een prachtige groene tektiet die voornamelijk in Tsjechië wordt gevonden. De Handel hierin kent vele duistere kantjes. We hebben daarom afgesproken met een werknemer van het enige legale bedrijf dat moldaviet mag winnen in Tsjechië.

 

Ontmoetingsplaats

Om vanuit Nederland af te spreken bij de zandgroeve waar de moldaviet wordt gevonden blijkt niet mee te vallen, we krijgen geen adres. Wel stemt hij na een telefoontje toe om op een parkeerplaatsje in een klein dorpje af te spreken.  Op zondag 3 augustus staan wij dan ook op het afgesproken tijdstip in de bloedhete zon te wachten naast een herberg.

Uitgestorven dorp

Op de afgesproken plaats in een vrijwel uitgestorven dorpje

 

Stoffige weggetjes

Op het afgesproken tijdstip komt onze contactpersoon er aan gereden. Hij stapt uit en geeft aan dat we hem met de auto kunnen volgen. We volgen een paar kilometer over stoffige onverharde landweggetjes totdat we bij een zandgroeve aankomen.

Zandgroeve voor de moldaviet

De zandgroeve waar de moldaviet gevonden wordt

 

Goede bewaking

We stappen uit en krijgen direct met een bewaker te maken. Dit is noodzakelijk vanwege de vele inbraken die gedaan worden om illegaal naar moldaviet te zoeken. We krijgen een rondleiding door de groeve waarbij de nadruk op de winning van zand ligt. Echter hebben ze ook een transportlijn waarbij de nadruk op het vinden van moldaviet ligt.


Transportbanden voor de moldaviet 

2 transportbanden, de eerste is voor het rest materiaal van de moldavieten, de tweede is voor de zandwinning

 

Illigale opgravingen

Als we naar de rand van de zandgroeve lopen zien we veel gaten in de zandwanden. Deze zijn in de nacht illegaal gegraven door wat hun de 'diggers' noemen. Met gevaar voor eigen leven hakken ze grote gaten in de wanden om stukjes moldaviet te vinden. Het gevaar zit hem dan niet eens in de tweede bewaker die daar in het gebied zit met een continue blaffende hond, maar vooral in het instortingsgevaar van de wand bij het uithollen van de wanden.

Illegale opgravingen van moldaviet

De gaten die 's nachts illegaal gegraven zijn door 'diggers' op zoek naar moldaviet.

 

Kofferbak

Na de toer lopen we terug naar de auto. In zijn kofferbak heeft hij samples liggen van moldavieten. Op de hoedenplank wordt voor duizenden dollars aan moldavieten weggelegd. Wij kiezen een hoeveelheid met gewicht en grote uit. Het gaat hier om samples dus de volgende dag kunnen we weer afspreken om te komen kijken of we de door hun samen gestelde partij willen kopen.

 

Zelf zoeken

We mogen rond de zandgroeve zelf nog wat zoeken, maar waar onze gids zo 2 stukken van de grond raapt lukt het ons maar niet om iets te vinden. We merken overigens wel dat we niet de enige zijn die rond de mijn op zoek zijn, er lopen nog aardig wat mensen rond die zo ook links en rechts tussen het zand snuffelen.


Moldaviet wasmachine

Deze machine wast het zand tussen de stenen en de moldavieten.

 

Afspraak in de grafietmijn

De volgende dag spreken we weer af, dit maal bij een grafietmijn die ook open is voor toeristen. We worden voorgesteld aan de eigenaar van de mijn die ons meeneemt naar een klein kamertje alwaar we 2 zakken met moldaviet te zien krijgen. Het zijn prachtige stukken die we graag willen kopen. Echter kan er niet met een betaal of creditcard betaald worden. We zullen het moeten over maken via internetbankieren. Daar hadden we al rekening mee gehouden en hebben de laptop al bij. Helaas is er in het kleine toeristencafeetje bij de mijn geen internet. Met een mobiele hotspot van de telefoon kan dit euvel opgelost worden. We krijgen eerst een niet kloppend IBAN nummer waar de bank niet mee akkoord gaat, bij het tweede bankrekeningnummer lukt het wel. Nadat de transactie voltooid is worden we achter gelaten in het cafeetje tussen de toeristen met de mededeling dat we een berichtje krijgen als het geld op de rekening staat en dat we dan de moldaviet in ontvangst kunnen nemen.

 

Openhartige chauffeur

We besluiten de dag goed te spenderen en huren een bootje om een stukje langs de rivier te varen. Van onze chauffeur  horen we dat een vriend van hem een 'digger' is die illegaal in de nacht moldaviet uitgraaft. 'Hij verdient heel goed maar heeft door het werken in de nacht bij beperkt licht wel veel last van zijn ogen, ook zorgt het vrijkomend stof voor long problemen en huid irritatie, maar rijdt wel in een grote auto' aldus onze chauffeur. Onze boottocht verloopt niet zo zonnig en halverwege worden we overvallen door een onweersbui en komen we koud en nat op de plaats van bestemming aan.


Openhartige chauffeur over moldaviet

Onze chauffeur praat openhartig op zijn vriend die in de nacht illegaal moldaviet opgraaft.

 

Afspraak in het donker

 Als we in de avond in een barretje aan de haven ons opwarmen krijgen we een sms dat het bedrag op de rekening staat. Na diverse belletjes blijkt telefonisch contact echter niet mogelijk. Als we een paar uur later weer terug in het pension zijn krijgen we ineens een telefoontje. Hij wil over een half uurtje bij en meertje afspreken om de moldaviet af te geven. Het is op dat moment 21:00 uur en begint te schemeren. Ik besluit er heen te rijden en sta om 21:30 in het donker bij het water langs weer een klein landweggetje. Na 20 minuten komt ons contact persoon aangereden en overhandigd ons de zakken met de gekochte moldavieten. Blij met mijn aankoop rij ik terug naar het pension en verbaas mij over de manier waarop je in Tsjechië legaal moldaviet kan kopen, hoe moet dit wel niet zijn als dit op illegale verkrijgt? Waarschijnlijk gewoon via 1 van de vele moldaviet winkeltjes in Tsjechië die massaal van de 'diggers' kopen, al betaald je dan al snel €15,- per gram!


Aangekochte moldavieten

Legaal gekochte moldavieten


Moldaviet topstuk

Top kwaliteit moldaviet

 

Bekijk de 100% legale moldaviet in onze webshop op: www.meteoriet.eu/moldaviet
Op zoek naar mineralen en fossielen? Bezoek ook eens: De Barsnteen Specialist

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »