De meest mysterieuze steen op Aarde

De meest mysterieuze steen op Aarde

Van de meeste meteorieten weten we heel Aardig waar deze vandaan komen. Maar de NWA 7325 is anders en kan met geen enkele andere meteoriet of Aards materiaal vergeleken worden. Waar komt deze mysterieuze steen vandaan?

 

Inhoudsopgave

 

 

Een mysterieuze meteoriet

ISS ruimtestationVan de meeste meteorieten die op aarde zijn gevallen kunnen we heel aardig bepalen waar deze vandaan komen in ons zonnestelsel. Bekende plaatsen zijn bijvoorbeeld de Kuipergordel of de Asteroïden gordel. In ons Blog: Waar komen meteorieten vandaan? Kunt u hier meer over lezen. De NWA 7325 is echter uniek in zijn soort, een meteoriet zoals we nog niet eerder hebben gezien. Het wordt als één van de meest mysterieuze stenen op Aarde gezien. De meteoriet is zelfs zo bijzonder dat deze in 2018 samen met Astronaut Alexander Gerst een paar rondjes rond de Aarde heeft gemaakt in de ISS.

 

terug naar boven

 

Sahara woestijn

Sahara woestijnHet begint allemaal in 2012 tijdens één van de vele excursies van Dhr. Raley in de Sahara woestijn. Hij verwerft hier een vreemd uitziende groene steen. Het lijkt een smeltkorst van een meteoriet, maar niet één die hij ooit eerder heeft gezien. In eerste instantie wist hij niet eens zeker of het wel echt een meteoriet betrof. Professor Irving van de Washington universiteit gaf na een laboratorium test uitsluitsel. Het is een meteoriet, maar niet zoals we ooit eerder hebben gezien.

 

terug naar boven

 

Groene smeltkorst

Groene smeltkorstDe NWA in de naam staat voor ‘Noord West Afrika’ naar de vindplaats. Er zijn vele NWA meteorieten waarbij sommige afkomstig zijn van de Maan en van Mars. De lichtgroene korst is zeer opmerkelijk aan de meteoriet. Vrijwel alle meteorieten die in de woestijn worden gevonden zijn zwart van kleur. Uit onderzoek blijkt dat de meteoriet al zo’n 3000 jaar geleden op de Aarde is ingeslagen en dat deze in fragmenten is gebroken bij de val door de dampkring. De meteoriet wordt toegeschreven aan de Achondriet klasse al komt de meteoriet niet overeen met welke andere meteoriet dan ook.

 

terug naar boven

 

Afkomstig van een (kleine) planeet

Binnenste van een planeetVervolg onderzoek toont aan dat de NWA 7325 ongeveer 24 miljoen jaar geleden van een planeet is afgeslagen. Op de planeet had al differentiatie opgetreden. Hier bedoelen ze mee dat de zware elementen (metalen zoals ijzer en nikkel) al naar het centrum van de planeet waren verschoven om een metalen kern en een bijbehorend magnetisch veld te vormen. De NWA 7325 heeft echter een zeer laag ijzergehalte waaruit we concluderen dat het hier gaat om een oppervlakte steen van een, op zijn minst, kleine planeet. Meteorieten die veel ijzer en nikkel bevatten zijn vaak afkomstig van Asteroïden waar de differentiatie niet heeft plaats gevonden.

 

terug naar boven

 

Bijzondere samenstelling

Labratorium onderzoek naar meteorietenDe NWA7325 bestaat uit een magnesium rijk olivijn gabbro. De samenstelling hiervan is echter totaal verschillend dan welk gesteente op aarde en zelfs van iedere meteoriet die ooit is gevonden. Ook metingen van zuurstof- en chroom isotopen gaven geen enkele overeenkomst welke door mensen bekende steen dan ook. Dit betekend dat de steen sowieso niet van de Aarde afkomstig is, maar ook niet van de bekende plaatsen in ons zonnestelsel waar de andere meteorieten vandaan komen. Dus niet van de Maan, Mars of asteroïdengordel.

 

terug naar boven

 

Messenger

Messenger ruimte missieDit roept uiteraard de vraag op waar deze steen dan wel vandaan komt. De Messenger geeft wellicht het antwoord. Deze NASA sonde heeft in vier jaar tijd zo’n 4000 rondjes om Mercurius gedraaid om onderzoek te doen naar het oppervlakte van de planeet die het dichts bij de zon staat. Uit meetrapporten blijkt dat de NWA 7325 op bepaalde punten overeenkomsten vertoond met het oppervlakte van Mercurius. Dit maakt dat het de eerste meteoriet op Aarde is waarvan aannemelijk gemaakt kan worden dat deze afkomstig kan zijn van Mercurius.

 

terug naar boven

 

Afkomstig van Mercurius?

Mercurius, de kleine planeet bij de zonMaar is dit wel mogelijk? Mercurius staat veel verder weg van de Aarde dan de Maan of Mars en is ook nog eens een heel kleine planeet. Tevens staat Mercurius heel dicht bij de zon, worden brokstukken die los komen van de planeet niet direct door de zon opgeslokt? Weer een reden voor wetenschappelijk onderzoek. Met berekeningen, inslagsnelheid en diverse hoeken blijkt dat het inderdaad mogelijk is dat er stukken van Mercurius afgeslagen zijn die richting de aarde zijn gekomen. Hoe klein de kans ook is, het is mogelijk

 

terug naar boven

 

Geen zekerheid

Maansteen van de apollo missieWeten we dan zeker dat deze meteoriet afkomstig is van Mercurius? Nee dat is niet met zekerheid vast te stellen. Van de Maan hebben we stenen meegenomen tijdens de Apollo missies zodat we met een chemisch vergelijk voor 100% kunnen stellen dat bepaalde meteorieten daarvan afkomstig zijn. En ook op Mars hebben we veelvuldig onderzoek gedaan naar de atmosfeer die we goed in kaart hebben. Iedere Mars meteoriet draagt een klein beetje van deze atmosfeer in zich mee en zo kunnen we ook hier voor 100% de herkomst bevestigen. Voor Mercurius hebben we alleen de gegevens van de Messenger sonde maar geen chemische analyse van het oppervlakte.

 

terug naar boven

 

Tegenargumenten

MercuriusMercurius als herkomst van de NWA 7325 meteoriet is plausibel, maar er zijn ook tegenargumenten. Zo wordt de leeftijd van de meteoriet op 4,564 miljard jaar geschat. In deze tijd was Mercurius vermoedelijk nog 1 grote vuurbal zonder gestold gesteente. Echter zijn er ook al heel oude meteorieten van de planeet Mars gevonden waarvan onomstotelijk is vastgesteld dat deze van de rode planeet komen. Een andere theorie is dat de meteoriet afkomstig is van een door ons onbekend hemellichaam of misschien van een planeet die inmiddels niet mee bestaat?

 

terug naar boven

 

Mysterie blijft

Mercurius meteoriet NWA7325 kopenAl met al zijn er nog veel vragen omtrent deze NWA 7325 meteoriet die met recht de meest mysterieuze steen op Aarde genoemd mag worden. De eigenaar heeft kenbaar gemaakt om de hoofdmassa binnenkort bij Christies ter veiling aan te bieden. De verwachte opbrengst is een 6 cijferig nummer. Mocht u interesse hebben in de hoofdmassa alvorens deze naar de veiling gaat, neem dan contact met ons op, dan kunnen wij u met de verkoper in contact brengen. Mocht u iets minder uit willen geven, maar wel een fragment van deze mysterieuze steen willen voor de verzameling? Neem dan hier een kijkje: Koop een stukje van de NWA 7325 meteoriet

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »