Bezoek aan de Ensisheim Meteorite Show 2016

Bezoek aan de Ensisheim Meteorite Show 2016

Ieder jaar vindt de Ensisheim Meteorite show plaats. Deze kleinschalige beurs staat geheel in het teken van meteorieten. Verzamelaars en handelaren komen samen op deze pittoreske plaats in Frankrijk.

De Ensisheim meteorite show

Een week voor de Sainte Marie aux Mines mineral show vindt ieder jaar de Ensisheim Meteorite show plaats. Waar voor velen de een na grootste mineralenbeurs van Europa geen onbekende zal zijn is Ensisheim dit vaak wel. Anders dan de plaatsnaam doet vermoeden ligt dit plaatsje in Frankrijk op een klein uurtje rijden van Sainte Marie aux Mines. Op deze kleinschalige beurs draait alles om meteorieten.

 

1492: Het jaar met 2 belangrijke gebeurtenissen

Als je door Ensisheim wandelt valt de datum 1492 direct op. Er waren in dat jaar 2 belangrijke gebeurtenissen valt op diverse plaatsen te lezen in het historische stadje. Je had de ontdekking van Amerika door Columbus en de inslag van de Ensisheim meteoriet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist hier de jaarlijkse meteorietenshow wordt gehouden.

1492 - 2 belangrijke gebeurtenissen
1492, het jaar met 2 belangrijke gebeurtenissen

 

Het regency palace

De meteorietenshow wordt gehouden in het Regency palace dat staat op het centrale plein. Pakeren gaat verrassend goed en is helemaal gratis. Na een kleine 100 meter lopen kom je in het centrum. Op het plein staat een grote witte tent met banken en tafels. Hier omheen staan diverse tentjes. De meteorieten zijn echter binnen te vinden.


Het Regency palace in Ensisheim. Hier binnen is de meteorieten show

 

Tafels vol meteorieten

De entree bedraagt €4,00 per persoon. Via een grote stenen draaitrap kom je boven in het historische gebouw aan. Direct loop je tegen tafels vol meteorieten aan. Het soort meteoriet verraad vaak al de afkomst van de verkoper. Sikhote-Alin in combinatie met Seymchan pallasieten zijn voorbehouden aan de Russen en de tafels vol NWA chondrieten aan de Marokkanen.

 

Veel nationaliteiten

De bovenverdieping is opgedeeld in diverse kamertjes en overal worden meteorieten verkocht in alle soorten en maten. Naast de eerder genoemde nationaliteiten staan er ook standhouders uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Amerika en zelfs een Nederlands echtpaar die een oude collectie te koop aanbiedt met echte museumstukken. Het is niet heel groot, maar er ligt genoeg om je een hele dag te vermaken samen met mensen die allemaal een passie voor meteorieten delen.

Tafels vol meteorieten
Tafels vol meteorieten. 

 

Mix van Duitse en Franse cultuur

Tegen de middag wordt het duidelijk rustiger binnen. De meeste mensen verzamelen zich buiten en lopen met flammkuchen en flessen wijn rond. Onder de grote witte tent wordt gegeten gedronken en vooral heel veel bij gekletst onder elkaar. De sfeer is super en de zon schijnt. Het is interessant om te zien hoe de Duitse en den Franse cultuur hier samen komen.

Flamkuchen
Duiste flamkuchen zijn erg in trek in het Franse plaatsje. 

 

De Ensisheim meteoriet


In het regency palace is ook een museum gevestigd, deze staat voornamelijk in het teken van archeologie en de mijnbouw. Maar het topstuk van het museum is toch wel de hoofdmassa van de Ensisheim meteoriet. De meteoriet is op 7 november 1492 in een veld buiten de standsmuren gevallen. Het totale gewicht is 127 kilo en is geclassificeerd als een LL6 chondriet.
 

Conclusie

Al met al is het een beleving om naar de Ensinheim meteorietenshow te gaan, zeker als je zelf ook meteorieten verzamelt. Je kan er makkelijk een heel weekend vertoeven. Op vrijdagavond kunnen de standhouders opbouwen en is er een gezamenlijk diner in de witte tent waar iedereen zich voor op kan geven. Op zaterdag en zondag is de beurs voor de bezoekers geopend. In de tussentijd is het zeker ook de moeite waard om Ensisheim zelf te bekijken.

Gezelligheid in de witte tent
Er wordt veel bijgesklets in de witte tent. 

De Ensisheim meteoriet

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »